Governance Excellence in Education

Om te bepalen of je als onderwijsorganisatie op de goede weg bent met je resultaat, moet je eerst bepalen wat dat resultaat precies is. Dat klinkt als een open deur, en toch worstelen veel scholen hiermee. Onderwijs is meer dan alleen de cognitieve resultaten die we vastleggen met toetsen en examens, maar hoe weten we hoe we het doen wat dat ‘meer’ betreft?

De manier waarop in Policy Governance beoogde resultaten worden geformuleerd (de zogenaamde ‘Ends’) biedt hiervoor houvast. Deze ‘Ends policies’ zijn een waardegeladen beschrijving van het verschil dat de school wil maken voor leerlingen. Ze zijn zowel omvattend, in de zin dat ze aanhaken bij de waardencontext van de school; als specifiek in de zin dat ze telkens gericht zijn op het resultaat bij leerlingen.

Als bestuur en toezicht eenmaal die Ends geformuleerd hebben, komt het aan op nadere invulling ervan. Met welke activiteiten kunnen we die resultaten bereiken. En, belangrijker: welke waarnemingen (kwalitatief en kwantitatief) gebruiken we om te weten of we die resultaten bereiken?

Samen met Karen Fryday-Field en AJ Crabill leid ik een sessie waarin we in zullen gaan op deze vragen, om deelnemers de kracht van het begrip Ends te laten ervaren, om de effectiviteit en waardegerichtheid van hun bestuur en toezicht te vergroten.
De sessie is bij uitstek geschikt voor bestuurders en toezichthouders die het begrip Ends beter willen doorgronden, en hierover met andere bestuurders in een internationale context willen uitwisselen.

AJ Crabill noemt zichzelf ‘Student Outcomes Evangelist’ en heeft honderden besturen van openbare scholen in verschillende staten in de VS getraind in effectieve governance. Hij is als geen ander in staat de inspiratie over te brengen over het verschil dat effectief bestuur kan maken in de levens van kinderen.

Karen Fryday-Field is een ervaren governance-consultant en toezichthouder. Ze is de huidige CEO van Govern for Impact.

De sessie vindt plaats op donderdag 18 juni van 16:00u tot 21:00u, online via Zoom. Het is een extra sessie, voorafgaand aan de jaarlijkse Govern for Impact conferentie. Deelname aan de sessie is ook apart te boeken. Neem contact op voor de mogelijkheden.