De Post-It® methode: betekenisvol en handzaam interviewen

IMG_1136
Datum:

22 november 2018

Categorieën:

Contributor(s):

Hartger Wassink

Wassink, H. (2018). De Post-It® methode: betekenisvol en handzaam interviewen. Kwalon, Tijdschrift Voor Kwalitatief Onderzoek23(3), 40–47.

Het interview is een van de meestgebruikte manieren van gegevensverzameling in kwalitatief onderzoek. Dat ligt voor de hand, omdat, als er geen grootschalig vragenlijstonderzoek plaatsvindt, het stellen van vragen aan respondenten een logisch alternatief is om te weten wat er in de gedachten van iemand omgaat. Toch is het minder logisch dan het lijkt: interviews zijn vaak tijdrovend om uit te voeren, ze leveren grote hoeveelheden ongestructureerde data op en leiden tot ingewikkelde validiteitsvraagstukken bij de analyse en verslaglegging. Een belangrijke criticus van interviews als zwaartepunt in kwalitatief onderzoek is de Britse onderzoeker David Silverman.

Ik heb daarom zelf een alternatieve interviewmethode ontwikkeld, die een aantal van de nadelen van gangbare interviews als onderzoeksmethode beoogt te ondervangen.

Je kunt het artikel lezen op de website van Kwalon. Of download de pdf hieronder. Lukt dat niet, of heb je een vraag, neem gerust contact met me op.

Deel dit artikel