“Als je de wereld wilt verbeteren, moet je dat dan laten omdat je toevallig in Nijmegen woont?” Dit citaat, uit de roman ‘Die stad, dat jaar’ van Koos van Zomeren spreekt me aan. Toevallig woon ik in Nijmegen, en hoewel de héle wereld misschien wat veel is, is mijn belangrijkste drijfveer om daar waar ik kan, deze aarde een klein beetje beter achter te laten, dan hoe we hem aangetroffen hebben.

De afgelopen jaren heb ik me als organisatiepsycholoog gespecialiseerd in advieswerk voor bestuur en toezicht. Ik werk sinds 2012 als zelfstandig adviseur. Naast mijn advieswerk heb ik in verschillende onderzoeksfuncties in het onderwijs gewerkt, het laatst bij Stichting NIVOZ. Sinds 2018 werk ik volledig als zelfstandige.

Een beknopt cv vind je hieronder. Voor een uitgebreider overzicht van mijn achtergrond kun je mijn LinkedIn-profiel bekijken.

CV

Opleiding en training
 • 1989 – 1995 Studie sociale wetenschappen (organisatiepsychologie) Radboud Universiteit Nijmegen
 • 1999 – 2004 Promotieonderzoek sociale wetenschappen (onderwijskunde) Radboud Universiteit Nijmegen
 • 2010 Policy Governance® Academy, London UK
 • 2019 Governance Systems Professional (GSP), Fellow, Govern for Impact
 • 2022 Sociocratisch leiden van organisaties - Sociocratisch Centrum Nederland
Loopbaan (selectie)
 • 2004 – 2007 Interstudie BV, adviseur onderwijsmanagement
 • 2007 – 2010 CPS Onderwijsontwikkeling en advies, onderzoeker en adviseur
 • 2010 – 2012 Open Universiteit, onderzoeker Welten Instituut
 • 2012 – 2015 HU, associate lector lectoraat Normatieve Professionalisering
 • 2013 – 2018 Stichting NIVOZ, coördinator Denktank
 • 2012 – heden De Professionele Dialoog, zelfstandig adviseur (vanaf 2018 fulltime)
Nevenfuncties (selectie)
 • 2007 – 2016 Redacteur De Nieuwe Meso (voorheen Meso Magazine)
 • 2013 – 2017 Lid toezichthoudend bestuur St Josephscholen, Nijmegen
 • 2014 – 2020 Member Board of Directors, Govern for Impact
 • 2017 – 2020 Chair Board of Directors, Govern for Impact
 • 2018 – 2019 Lid adviesraad Stichting LeerKRACHT
 • 2020 – 2022 Lid redactiecommissie Toezien, VTOI-NVTK
 • 2022 - heden Voorzitter bestuur wielervereniging R&TC Groenewoud
 • 2023 - heden Onafhankelijk voorzitter a.i. samenwerkingsverband PO 30.06
20190829-03-TedVA-KL

Over Govern for Impact

Govern for Impact noem ik wel eens het ‘Greenpeace van goed bestuur’. We zetten ons wereldwijd in om bestuur en toezicht effectief en integer te maken, zodat iedereen die met besturen te maken heeft, daar de positieve impact van merkt. We baseren ons op het Policy Governance®-systeem, de enig bekende systematische en integrale benadering van effectief en integer toezicht en bestuur. Meer over Policy Governance verderop.

Mensen die voldoen aan de criteria van opleiding en nascholing mogen zichzelf Governance Systems Professional noemen. Wij houden ons ook aan een ethische code. Voorzover ik weet is Govern for Impact wereldwijd de enige beroepsvereniging van governance professionals die een dergelijke standaard van kennis, ethische verantwoording en continue ontwikkeling hanteert.

Naast mijn werk (en soms ook tijdens) ben ik een enthousiast fietser. Ook schrijf ik regelmatig columns, artikelen en weblogs. Zie voor een overzicht mijn pagina Publicaties.

Aanpak

Mijn bureau heet ‘De Professionele Dialoog’. Dat is omdat ik denk dat voor de langetermijn-vragen over het maatschappelijk resultaat van een organisatie de dialoog de meest vruchtbare manier van communicatie is. In mijn werk richt ik me op het mogelijk maken van die dialoog in alle kringen van de organisatie, te beginnen bij het niveau van (intern) toezicht en bestuur.

De dialoog is meer dan een ‘fijn gesprek’—sterker, het hoeft niet altijd een fijn gesprek te zijn. De dialoog draait erom, telkens opnieuw ruimte te maken voor (nieuwe) inzichten die ontstaan in uitwisseling tussen mensen. Dat ruimte maken vraagt een heldere structuur, gelijkwaardigheid in het gesprek, het uitstellen van oordeel en het respecteren van de eigenheid van alle betrokkenen. Lees hier meer over wat ik bedoel met ‘de professionele dialoog’.

Hartger-Wassink

Over Policy Governance

Voor het werk met bestuur en toezicht vind ik het Policy Governance®-systeem bij uitstek een geschikte manier om de dialoog mogelijk te maken. Dit systeem biedt zowel de heldere structuur, efficiency in het proces, als de ruimte om in te spelen op de weerbarstige en onvoorspelbare werkelijkheid. Bestuur en toezichthouders hebben houvast voor hun rol en verantwoordelijkheid en ontwikkelen onderling vertrouwen door een slagvaardige samenwerking.

Centraal bij Policy Governance staat bovendien de dialoog over de maatschappelijke opdracht, die aan de hand van concrete resultaten voortdurend gevoerd wordt met vertegenwoordigers van die maatschappij. Meer over Policy Governance lees je hier.

Doelgroepen

Ik werk graag met organisaties die een maatschappelijke drijfveer hebben, zoals onderwijs, zorg, en sociale woningbouw. Ook bedrijven die bewuster willen sturen op maatschappelijk resultaat help ik graag op weg. Binnen die organisaties werk ik meestal met het college (of de raad) van bestuur, en de raad van toezicht (of -commissarissen). Daarnaast werk ik met managementteams, of met individuele leidinggevenden en bestuurders.