Gespreid leiderschap in scholen. Een dag met Jim Spillane

Artikel meso 168-5
Datum:

30 juni 2009

Categorieën:

Contributor(s):

Hartger Wassink
Rob Mioch
Klaas van Veen

Voor het onderzoek dat ik voor mijn proefschrift deed, was ik op zoek naar een conceptualisatie van leiderschap, dat de interactie tussen leiders en ‘volgers’ beschreef, en waarin de context van de specifieke situatie waarin het leiderschap plaatsvond, betrokken kon worden. In deze zoektocht stuitte ik op het werk van Jim Spillane, die het begrip ‘distributed leadership’ bedacht. Ik had een mailwisseling met hem en heb veel aan zijn inzichten gehad voor mijn onderzoekswerk. Hij schreef in 2006 een boek over gespreid leiderschap, en toen hij enkele jaren later op uitnodiging van APS in Nederland was, had ik de gelegenheid om met hem te spreken.

Deze ontmoeting werkt tot op de dag van vandaag door in mijn eigen werk en ik ben blij dat het begrip gespreid leiderschap inmiddels vaste voet heeft gekregen in Nederland. Hoewel het niet altijd goed wordt begrepen. Mede om die reden plaats ik nu alsnog dit artikel uit 2009, dat ik met Rob Mioch en Klaas van Veen schreef naar aanleiding van ons gesprek met Spillane.

Wassink, H., Mioch, R., & Van Veen, K. (2009). Gespreid leiderschap in scholen. Een dag met Jim Spillane. Meso Magazine. 29 (168), 4-7

Deel dit artikel