De leraar als pedagoog

IMG_1202
Datum:

04 februari 2020

Categorie├źn:

Contributor(s):

Hartger Wassink
Jan Bransen

Wassink, H. en Bransen, J. (2020. De leraar als pedagoog. In: Dengerink, J, Van der Meij, J. en Onstenk, J., Leraar: een professie met perspectief 2, pp. 55-63. Meppel: Ten Brink

Vanaf 2010 heb ik onderzoek gedaan naar de professionaliteit van leraren. Eerst op de OU, daarna de HU, en tot slot bij NIVOZ. Vooral bij NIVOZ heb ik (opgeleid als psycholoog) veel geleerd over pedagogiek. Die discipline is (net als de psychologie trouwens) ernstig verwetenschappelijkt in de laatste decennia. Een herbronning op de meer humanistische oorsprong helpt denk ik om vanuit een breder perspectief naar enkele hardnekkige problemen te kijken.

Vanuit die gedachte schreef ik met Jan Bransen een hoofdstuk voor de bundel ‘Leraar: een professie met perspectief’. Een beetje als buitenstaander(s), maar hopelijk met een bruikbare boodschap. In ieder geval neem ik wat ik geleerd heb over pedagogiek weer mee in mijn werk met leidinggevenden. Schrijven is in die zin net zo leerzaam voor de schrijver als voor de lezer.

Deel dit artikel