Dialoog – William Isaacs

IMG_2512
Datum:

01 juli 2021

Categorieën:

Contributor(s):

Hartger Wassink

In 2008 bezocht ik een conferentie over governance in Vail, Colorado. Het was een bijzondere ervaring. Niet alleen vanwege het verblijf in een ski-oord, dat in het late voorjaar leeg en verlaten oogde. De eerste dag kon ik associaties met de horrorfilm The Shining maar moeilijk van me af zetten. Vooral was de conferentie voor mij bij- zonder door de keynote-lezing van William Isaacs die ik daar meemaakte.

Bill, zoals hij wordt aangesproken, gaf namelijk geen gewone lezing. Zijn keynote was meer een reeks van dialoogoefeningen, die ons bewust maakten van ons luis- teren. Het trof me hoe congruent hij was in vorm en inhoud. Het ging over dialoog, en was een dialoog. Er ontstond een bijzondere dynamiek, binnen enkele minuten waren wij als deelnemers diep in gesprek geraakt met hem en met elkaar.

Die ervaring was voor mij een keerpunt. Het betekende de start van een persoonlijke zoektocht rond het concept ‘dialoog’. 

Voor de herziene uitgave van de Canon leren & ontwikkelen schreef ik een beschouwing over het boek ‘Dialogue and the art of thinking together’ van William Isaacs. Het boek past in het rijtje The Fifth Discipline, Presence en Theory U, maar is veel minder bekend in Nederland. Deels omdat het nooit vertaald is en deels omdat Isaacs het concept niet per se heel gemakkelijk bruikbaar maakt. Dat is omdat dialoog voor hem meer een houding is, dan een instrument.

Dat neemt niet weg, dat zijn denken over dialoog indirect erg invloedrijk is geweest en misschien (ondanks dat het boek al uit 1999 stamt) nu pas beter begrepen kan worden. Om die reden ben ik heel blij dat ik er opnieuw aandacht is voor zijn werk en dat ik daar met dit hoofdstuk een bijdrage aan heb kunnen leveren.

Wassink, H. (2021). Dialoog – William Isaacs. In M. Ruijters, Rika Schut, & Robert-Jan  Simons (Eds.), Canon van leren en ontwikkelen (pp. 153–162). Deventer: Kluwer.

Deel dit artikel